Bashkëthemeluesi i WhatsApp, Brian Acton, është përzgjedhur për të marrë detyrën nga Moxie Marlinspike si CEO i Signal, një aplikacion i njohur i mesazheve të koduara me lidhje financimi me Departamentin e Shtetit të SHBA-së.

Acton, më parë shef ekzekutiv i Signal, po merr detyrën vetëm në baza të përkohshme, sipas Marlinspike (emri i vërtetë Mattheë Rosenfeld), i cili themeloi aplikacionin në vitin 2013.

Burimet e Signal u rritën në mënyrë të konsiderueshme në vitin 2018, kur Acton mbërriti i freskët nga Facebook me 50 milionë dollarë kapital fillestar katër vjet pasi gjiganti i mediave sociale bleu WhatsApp.

Ndërsa Marlinspike ka këmbëngulur se Signal ‘kurrë nuk mori financim ose nuk kërkoi investime’, aplikacioni pa dyshim u zhvillua me miliona dollarë financime nga Open Technology Fund, vetë një spinoff i Radio Free Asia, një nga disa kanale të propagandës shtetërore të SHBA-së që vepron nën ombrellën e Agjencisë Amerikane për Median Globale (USAGM) dhe synon të promovojë interesat e Uashingtonit jashtë vendit.

OTF (dhe si rrjedhim Signal) thuhet se u lëshua si pjesë e një nisme nga Departamenti i Shtetit i kohës së Obamës për të vendosur sistemet ‘hije’ të internetit dhe telefonave celularë që disidentët mund të përdorin për të minuar qeveritë represive.

Signal është bërë jashtëzakonisht popullor me lëvizjet për ndryshimin e regjimit jashtë vendit, ndoshta më së shumti në Hong Kong. Me seli në San Francisko, platforma e mesazheve të koduara ka ‘miliona’ përdorues, sipas Marlinspike.