Covid-19 po vijon ende të shkaktojë viktima në të gjithë botën dhe sipas ekspertëve të vaksinave shkak për këtë është se vendet e varfra ende nuk kanë askes për vaksina.

“Vaksinat nuk kanë arritur edhe në vendet e varfra dhe kjo rrezikon më shumë vdekje se sa shfaqja e varianteve të reja,” tha krijuesja e vaksinës AstraZeneca, Sarah Gilbert.

Duke u lutur për veprim të menjëhershëm për të mundësuar shpërndarjen më të gjerë të goditjeve në të gjithë botën, Gilbert tha se virusi vazhdon të qarkullojë i pakontrolluar dhe si rezultat, çdo vend në botë tani përballet me kërcënimin e variante të tjera Sars-CoV-2 këtë dimër.

“Askush nuk është i sigurt derisa të jemi të gjithë të sigurt. Edhe vendet me nivele të larta të mbulimit të vaksinave, ende mund të përballen me “një të ardhme alarmante”, shtoi ajo.

Gilbert shtoi se në planin afatgjatë, strategjitë për menaxhimin e rrezikut të një Sars-CoV-2 që evolon gjithnjë, duke përfshirë përdorimin e kundërmasave mjekësore përfundimtare të tilla si vaksinimi, do të duhet të përshtaten me nevojat dhe përvojën e secilit vend.

“Tani kërkohen përpjekje më të mëdha për t’i vënë vaksinat në dispozicion “për të gjithë botën”, tha Richard Hatchett, shefi ekzekutiv i Koalicionit për Inovacionet e Gatishmërisë Epidemike.

Të dy ekspertët kanë shkruar një letër për kolegët e tyre që është botuar në “Science Translational Medicine”. Në letër thuhet se deri në fillim të shtatorit të këtij viti, 41.5% e popullsisë së botës kishte marrë të paktën një dozë të një vaksine Covid-19, megjithatë vetëm 1.9% e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta kishin marrë. Gilbert dhe Hatchett paralajmëruan se doza e tretë dhe vaksinimi i fëmijëve do të bënte “presion shtesë mbi furnizimet globale të vaksinave”.

“Kjo potencialisht do të rrisin pabarazitë midis vendeve me të ardhura të larta dhe pjesës tjetër të botës për sa i përket aksesit të vaksinave”, shkruan ata.