Pelegrinazhi në Malin e Tomorrit me rastin e festës së Abaz Aliut këtë vit ishte ndryshe. Për shkak të pandemisë dhe masave mbrojtëse ndaj përhapjes së koronavirusit, pelegrinët këtë 22 gusht ishin më të paktë se vitet e tjera.

Megjithatë, besimtarët nisën kryerjen e ritualeve të përvitshme, që fillojnë në datën 20 gusht, kulmojnë më datë 22 dhe mbyllen në datën 25 gusht.

Kryegjyshi Botëror i Bektashinjëve, Edmond Brahimaj tha se janë marrë të gjitha masat mbrojtëse për mospërhapjen e Covid-19, ndërsa shtoi se njerëzit po luten për ndalimin e sëmundjes.

“Njerëzit janë në natyrë dhe nuk besoj që do të ketë infektim. Prandaj vijmë e lutemi që kjo e keqe të marrë fund njëherë e mirë” tha ai.

Numri i besimtarëve që pritet të shkojnë këtë vit në Malin e Tomorrit në të gjitha ditët e pelegrinazhit pritet që të jetë rreth 400 mijë.

Gjatë 5-ditëve të pelegrinazhit në Teqenë e Kulmakut dhe pranë varrit të Abaz Aliut kryhen ritet fetare të festës, ku çdo pelegrin lutet për shëndet, mirësi e paqe në familjet e tyre. Të gjithë besimtarët dhe pelegrinët që i bashkohen kësaj feste të shenjtë, në shenjë mirësie bëjnë kurban një qingj për veten dhe familjen.

Vala-news.com dhe agjencia LSA sjellin këto foto nga pelegrinazhi i këtij viti

Bagëti (qingja dhe dele) që do të bëhen kurban për besimtarët bektashinj gjatë pelegrinazhit drejt Malit të Tomorrit. Mali është konsideruar “i shenjtë” pasi në të prehet shenjtori i familjes ë Profetit Muhamed, Abaz Aliu.
Kuaj dhe makina të besimtarëve bektashinj, të cilët janë në një vend të shenjtë gjatë pelegrinazhit drejt Malit të Tomorrit
Besimtarët bektashinj duke pushuar në një fushë gjatë pelegrinazhit drejt Malit të Tomorrit
Besimtarët bektashinj duke vizituar vendin e shenjtë gjatë pelegrinazhit drejt Malit të Tomorrit
Fotot e Imam Aliut janë në shitje gjatë pelegrinazhit drejt Malit të Tomorrit
Kasapë duke përzgjedhur kurbanin që do të theret në treg (qingja dhe dele) për besimtarët bektashinj gjatë pelegrinazhit drejt Malit të Tomorrit
Kasapë duke therur bagëti (qingja dhe dele) për besimtarët
Nje grua duke u lyer në ballë me gjakun e një kafshe të bërë kurban, gjatë pelegrinazhit drejt Malit të Tomorrit
Besimtarët bektashinj duke ndezur qirinj në një vend të shenjtë