Nëse pretendimet e Ahmetaj për lidhjet e Ramës me mafian rezultojnë të vërteta, SPAK-u, që nesër më 3 qershor 2024, nuk mund të gjejë asnjë justifikim për mos ndërmarrë hapat e mëposhtëm:

1. Fillimi i hetimeve

2. Kërkesa për dorëheqje

3. Bashkëpunimi ndërkombëtar

4. Ruajtja e integritetit të procesit

5. Masa për parandalimin e shkatërrimit të provave)

__________

Nga Engjëll NOVA

Gazetari italian Giorgio Mottola do të sjellë sonte në RAI3 dëshmi që implikojnë kryeministrin Edi Rama me mafian.

Ish-zëvendëskryeministri Arben Ahmetaj akuzon Ramën për lidhje me mafian shqiptare, duke përfituar nga pastrimi i parave përmes ndërtimit dhe kontratave qeveritare. Ahmetaj pretendon se Rama ka takuar drejtpërdrejt bosët e mafias në zyrën e tij. Hetimi përfshin prova fotografike dhe dëshmi të tjera që lidhin figura mafioze me projekte të mëdha, përfshirë një licencë për kazino të dhënë një biznesmeni me lidhje me kartelin Sinaloa.

Reagimi i Edi Ramës 

Në Facebook, që Rama njoftoi transmetimin e episodit të dytë të dokumentarit për Shqipërinë në RAI3 dhe kritikoi ashpër raportimet e mëparshme të këtij televizioni. Ai përdori gjuhë denigruese për të përshkruar raportimet e mediave italiane dhe shqiptare, duke i quajtur “kazan” dhe “llum”. Kjo qasje nuk i përshtatet një lideri shtetëror dhe minon dialogun konstruktiv.

Në vend të përgënjeshtrimit konkret të çështjeve të ngritura, Rama diskrediton burimet e informacionit pa ofruar prova specifike, duke zvogëluar besueshmërinë e tij dhe duke mos kontribuar në një debat të shëndetshëm publik. Si një figurë qendrore në politikën shqiptare, deklaratat e tij kanë ndikim të madh, prandaj është e rëndësishme që të përdorë retorikë të matur dhe të përkushtohet ndaj transparencës dhe llogaridhënies.

Pas këtij reagimi të papërgjegjshëm të Ramës dhe, nëse pretendimet e Ahmetaj për lidhjet e tijme mafian rezultojnë të vërteta, SPAK-u, që nesër më 3 qershor 2024, nuk mund të gjejë asnjë justifikim për të mos ndërmarrë hapat e mëposhtëm:

1. Fillimi i hetimeve

Hetime të plota mbi akuzat, duke mbledhur prova dhe intervistuar dëshmitarë për të verifikuar vërtetësinë e pretendimeve.

2. Kërkesa për dorëheqje

Nëse dalin prova të besueshme që implikojnë kryeministrin në aktivitete të paligjshme, SPAK mund të rekomandojë dorëheqjen e tij për një proces të drejtë dhe transparent.

3. Bashkëpunimi ndërkombëtar

Duke marrë parasysh elementët ndërkombëtarë të akuzave, SPAK duhet të bashkëpunojë me autoritetet ndërkombëtare për ndihmë në hetime.

4. Ruajtja e integritetit të procesit

Hetimet duhet të jenë të paanshme dhe të mos ndikohen nga presionet politike, me transparencë dhe komunikim të rregullt me publikun.

5. Masa për parandalimin e shkatërrimit të provave

SPAK duhet të parandalojë përpjekjet për të shkatërruar provat ose për të ndërhyrë në procesin hetimor.

Këto pesë hapa, mendojmë se janë thelbësorë për të ruajtur integritetin e sistemit të drejtësisë në Shqipëri dhe për të siguruar që çdo person përgjegjës për aktivitete të paligjshme të mbajë përgjegjësi për veprimet e tij, duke ushqyer shpresën për një të ardhme më të mirë për vendin.

__________