Papa Françesku tha gjatë një udhëtimi të fundit në Kazakistan se është gabim të quash konfliktin në Ukrainë një luftë ruso-ukrainase, sepse në realitet është një luftë botërore, tha Vatikani të mërkurën.

Siç raportohet nga media pranë Vatikanit, Papa u takua me disa priftërinj jezuitë gjatë vizitës së tij në Kazakistan në mes të shtatorit.

Gjatë vizitës kreu i Kishës Katolike Romake dhe Presidenti i Vatikanit kanë bërë një deklaratë për botimin jezuit “La Civilta Cattolica”, dhe gjatë takimit ka folur edhe për luftën aktuale në Ukrainë.

“Ka një luftë që po zhvillohet. Mendoj se është e gabuar ta mendosh atë si një film kaubojsh ku ka personazhe të mirë dhe të këqij. Është gjithashtu gabim të mendosh se kjo është një luftë midis Rusisë dhe Ukrainës. Jo. Është një luftë botërore”, tha Papa.

Françesku vuri në dukje gjithashtu se një vizitë në Ukrainë, të cilën ai më parë njoftoi se do të ishte e mundur, nuk është planifikuar në këtë fazë.

Papa Françesku tha se ndërsa ishte në Kazakistan, disa të ftuar ukrainas erdhën tek ai. Njëri prej tyre ishte oficeri ushtarak përgjegjës për shkëmbimin e të burgosurve midis Rusisë dhe Ukrainës, të shpallur nga presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky. Thuhet se oficeri e pyeti Papën nëse mund të bëhej diçka për këtë dhe dha një listë me 300 të burgosur. Papa zbuloi se më pas e çoi çështjen drejtpërdrejt te ambasadori rus.