Londra kishte numrin më të lartë të blerjeve të shtëpive super luksoze nga çdo qytet në botë gjatë vitit 2020, duke tejkaluar rivalët e tij tradicionalë të New York-ut dhe Hong Kong-ut.

Sipas grupit të agjencisë së pasurive të patundshme Knight Frank, 201 shtëpi “super-luksoze” kolektivisht me vlerë më shumë se 3.7 miliardë Dollarë u blenë në Londër vitin e kaluar, duke e çuar Hong Kong-un në vendin e dytë me 169 shitje.

Duke analizuar të dhënat e transaksioneve nga 12 tregjet rezidenciale super të shkëlqyera në të gjithë botën, Knight Frank zbuloi se shitjet e përgjithshme, globale të shtëpive super-luksoze të përcaktuara si prona që kushtojnë 10 milionë Dollarë dhe më lart ranë vetëm 1% në 2020.

Blerësit vendas përbënin një të tretën e të gjithë aktivitetit nga 12% një vit më parë. Ndërsa ata evropianë ishin gjithashtu më të përhapur për shkak të lehtësisë me të cilën ata mund të arrinin në qytet.

Shifrat tregojnë se shitjet e pronave luksoze të New York-ut u përball me një seri sfidash përgjatë vitit 2020. Tregu i pasurive të patundshme në SHBA, zakonisht ishte i ngadalshëm për shkak të zgjedhjeve presidenciale si dhe nga mbylljet e Covid.

Por me këtë fillim viti Palm Beach dhe Los Angeles gjithashtu regjistruan një rritje përkatësisht me 78% dhe 26% në shitjet mbi 10 milionë Dollarë.