Në një moment ishin propozuar 45 diga në Vjosë, tetë në lumin kryesor dhe 37 në degët e tij. Deri tani më i madhi ishte hidrocentrali i Kalivaçit 50 metra i lartë, pak kilometra në rrjedhën e poshtme të fshatit Queserat. Ju mund të shihni ende tarracat e prera në kodra në të dyja anët e lumit, ndërkohë që lëvizësit e tokës të braktisur prej kohësh mbeten në një breg, të lënë nga një kompani italiane që filloi punën në 2007, përpara se ta braktiste. Në lumin përtej, krahu i një gërmuesi të verdhë Caterpillar shtrihet, gjysmë i zhytur. “Ky është sulmuesi!” Eichelmann thotë, kur i bie sytë makinës në distancë. “Është një simbol i luftës – por lumi fitoi.” “Nëse do të ishte ndërtuar diga e Kalivaçit, zona më poshtë do të ishte 30-35 metra nën ujë,” shton ai. “Do ta kishte mbytur lumin.”

Ndërsa Vjosa mbështet një mori kafshësh të egra, duke përfshirë lundërzat, rrëqebullin e Ballkanit të rrezikuar në mënyrë kritike dhe shkabat e rrezikuara egjiptiane, çelësi i biodiversitetit të saj qëndron nën ujë. Në zhavorr, midhjet largohen në errësirë, duke filtruar ujin e lumit, duke i lejuar peshqit të pjellin dhe shumohen. Diga “do të shkatërronte të gjithë sistemin”, thotë Eichelmann. “Uji nuk do të jetë i pastër, zhavorri do të bllokohet. Diga do të grumbullojë sediment dhe e gjithë gjëja do të shembet. Një rezervuar mund të duket i bukur, por poshtë tij është i ndenjur.”

Pas projektit të dështuar italian, qeveria shqiptare, e cila merr pothuajse të gjithë prodhimin vendas të energjisë nga hidrocentralet, i dha me koncesion ndërtimin e digës një konsorciumi turko-shqiptar në vitin 2017. Ulrika Åberg, një oficere projekti në IUCN, thotë: “Kur njerëzit flasin për hidrocentralet si të rinovueshme, ata thonë: “Është vetëm ujë, është i njëjti ujë në sistem.” Por ajo që i bën një lumi nuk është e rinovueshme. Shkatërron habitatet që janë krijuar prej vitesh.” Një orë e gjysmë me makinë nëpër qafat malore gjarpëruese nga Kalivaçi ndodhet fshati Brataj, në një nga degët kryesore të Vjosës. Një tabelë e vogël e fiksuar në një ndërtesë betoni shkruan: “Jo HEC-e Në Shushicë”, që do të thotë se nuk ka hidrocentrale në Shushicë, një tjetër nga degët e Vjosës. Qemal Malaj, 61 vjeç, kryebashkiaku i Bratajt, i cili është përfshirë në luftën e vazhdueshme për të ndaluar një digë që po ndërtohet në Shushicë, tha se ishte i lumtur që degët kryesore të Vjosës, përfshirë Drinon dhe Bençën, u përfshinë në park.