Shtetet e Bashkuara duhet të marrin drejtimin në përpjekjet për të vaksinuar njerëzit në të gjithë botën kundër koronavirusit, tha Sekretari i Shtetit i SHBA Antony Blinken.

Blinken tha se Uashingtoni ka aftësi unike në një drejtim global, duke filluar nga zhvillimi i vaksinave, deri në krijimin e partneriteteve ndërkombëtare private-private “për të organizuar përpjekjet masive, të vazhdueshme publike të nevojshme për t’i dhënë fund pandemisë plotësisht”.

“Ky do të jetë një operacion global i paparë”, tha Blinken, duke shtuar: “Ne kemi një detyrë ndaj vendeve të tjera ta vendosin virusin nën kontroll këtu në Shtetet e Bashkuara, por së shpejti Shtetet e Bashkuara do të duhet të shtojnë punën e tyre dhe të qëndrojnë në krye të detyrës në të gjithë botën sepse Amerikanët do të jenë të sigurt gjatë drejtuar duke ndaluar COVID globalisht.”

Tre vaksina për shpërndarje emergjente, Pfizer-BioNTech, Moderna dhe Johnson & Johnson, aktualisht janë miratuar në Shtetet e Bashkuara dhe më shumë se 167 milion doza janë përdorur deri më tani, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Në gjysmën e parë të prillit, Administrata e Ushqimit dhe Barnave do të konsiderojë kandidatin e katërt – vaksinën AstraZeneca, pas raportit mbi mpiksjet fatale të gjakut në vendet që kanë filluar tashmë me futjen e atyre vaksinave.

Në të gjithë botën, më shumë se 131 milion njerëz janë të infektuar me koronavirus dhe më shumë se tre milion kanë vdekur që kur virusi u zbulua për herë të parë në Kinë në dhjetor 2019.

Ndërsa SHBA përgatitet të zhvendosë shpërndarjen e saj në vendet rreth botës, Blinken tha se Uashingtoni “nuk do të tregtojë doza si armë për shërbimet politike”.

“Ka të bëjë me shpëtimin e jetës. Ne do t’i trajtojmë vendet tona partnere me respekt. Ne nuk do të premtojmë shumë dhe nuk do të përmbushim shumë,” tha ai, duke shtuar: “Ne do të mbajmë standarde të larta për vaksinat, duke shpërndarë vetëm ato që janë provuar të sigurta dhe efektive. Ne do të insistojmë në një qasje të drejtë”.