Bill Gates ndihet optimist se, me gjithë punën që po bëhet për të zhvilluar trajtimet dhe vaksinat COVID-19, pandemia mund të mbarojë shumë shpejt.

Për fat të keq, ky fund është akoma të paktën një vit larg, ai i tha Steven Levy të Wired.

“Fuqia e inovacionit në përshkallëzimin e diagnostikimit, në terapitë e reja, mbi vaksinat është vërtetë mjaft mbresëlënëse. Dhe kjo më bën të besoj se, për botën e pasur, ne duhet kryesisht të jemi në gjendje t’i japim fund kësaj gjëje deri në fund të vitit 2021, dhe për botën në përgjithësi deri në fund të vitit 2022”, tha Gates.

Gates thotë se ai ka frikë se në kombe si Rusia dhe Kina, presioni për të pasur një vaksinë është aq i lartë sa rregullatorët mund të lejojnë që doza vaksinash të bëhen tek njerëzit para se të njihen si të sigurta dhe efektive. Por FDA e SHBA nuk po lejon shkurtime të tilla, tha ai.

Muajin e kaluar, Gates i tha Hiljet Brueck të Business Insider se ai është i sigurt se shkencëtarët do të zhvillojnë një vaksinë që është “shumë e efektshme dhe shumë e sigurt” pjesërisht sepse ka kaq shumë vaksina që aktualisht janë në zhvillim: më shumë se 160 në të gjithë botën. Dy nga katër provat më të shpejta që po testojnë vaksinat te njerëzit tani janë me bazë në SHBA: Moderna dhe Pfizer / BioNTech.

Gates gjithashtu i tha Brueck nëse vaksinat më të mira nuk ndahen në të gjithë botën, COVID-19 do të “kthehet përsëri”. Ndërkohë, Gates parashikon që jemi para një vjeshte dhe dimri shumë të vështirë e të vrazhdë me virusin, edhe pse ky virus nuk duket të jetë sezonal.