Emigrimi i punëtorëve nga Ballkani Perëndimor ka pasur një ndikim pozitiv në tregun gjerman të punës, sipas një studimi të Institutit të Kërkimit të Tregut të Punës në Nuremberg.

“54 përqind e të punësuarve nën rregullat e punësimit për njerëzit nga Ballkani Perëndimor janë punëtorë të aftë, 4 përqind janë shumë të aftë,” sipas një studimi të Institutit të Kërkimit të Tregut të Punës (IAB) lëshuar të martën.

Sipas të njëjtit studim, 42 përqind e njerëzve të punësuar në të ashtuquajturat rregullat për punësimin e personave nga Ballkani Perëndimor, janë punëtorë ndihmës.

Rregullorja për punësimin nga Ballkani Perëndimor u prezantua në fillim të vitit 2016 pasi vendet e këtij rajoni u përfshinë në listën e të ashtuquajturave vendet e sigurta që praktikisht u ërjashtuan nga mundësia e marrjes së azilit për shtetasit e këtyre vendeve në Gjermani.

Kushti për emigracionin në Gjermani është, ndryshe nga rregullat e tjera të ngjashme, vetëm një kontratë pune dhe jo një çertifikatë kualifikimi.

Fuqia punëtore e re

Sipas disa kritikave, një rregullim i tillë ka çuar në faktin se vetëm punëtorë të pakualifikuar në sektorin e pagave më të ulëta vijnë në Gjermani si pjesë e këtij rregulli.

Kritika gjithashtu ka patur nën pretendimin se punëtorët e moshuar po vijnë në Gjermani, dhe frika është shprehur se ata do të jenë një barrë për sistemin shoqëror gjerman për shkak të jetës së tyre të shkurtër të punës deri në pension dhe kontribute të ulëta pensioni.

Studimi i IAB tregoi gjithashtu se kryesisht punëtorë të rinj vijnë në Gjermani përmes rregullave për Ballkanit Perëndimor. Në 2016 dhe 2017, 73 përqind e punëtorëve ishin nën moshën 40 vjeç dhe 86 përqind ishin burra.

Përqindja më e madhe, 44 përqind, është e punësuar në ndërtim dhe 13 përqind në gastronomi.

“Integrimi në tregun e punës të njerëzve që kanë mbërritur në Gjermani përmes këtij rregulli, ka marrë parasysh stabilitetin e punës dhe të ardhurat në krahasim me grupet e tjera të emigrantëve dhe popullsinë lokale, ka qenë i suksesshëm”, përfundon studimi.

Vendimi për zgjatjen e këtij rregulli, i cili skadon në fund të këtij viti, nuk është marrë ende. Sipas disa vlerësimeve, vijimi i mëtejshëm është në dyshim, e kjo pas efekteve pandemike që ka çuar në krizë ekonomike kanë ka ngritur numrin e të papunëve në Gjermani.

Nga ana tjetër, ndërsa Gjermania i gëzohet thithjes së fuqisë punëtore nga Ballkani Perëndimor, në këtë të fundit kjo shihet si bombë sociale dhe ekonomike bashkë. Madje “ikja në Gjermani” është shndërruar në një akuzë për kastat udhëheqëse në rajon, duke e parë këtë si dështim të tyre.