Presidenti Donald Trump ka krijuar një stuhi politike në Shtetet e Bashkuara të Amerikës pasi ngriti mundësinë e vonimit të zgjedhjeve të përgjithshme të nëntorit.

Mesazhi i tij, i strukturuar në formën e një pyetje, “mos duhet të shtyjmë zgjedhjet” vjen pasi presidenti ka shpenzuar muaj duke pretenduar se votimi me postë, të cilin e kanë propozuar dhjetëra shteteve për shkak të rreziqeve të ekspozimit të koronavirusit në vendet e votimittë zakonshëm, është i pranueshëm.

Ka pak dëshmi të paligjshmërive të përhapura në votimin me postë, madje edhe në shtetet që zhvillojnë zgjedhjet e tyre ekskluzivisht me postë. Presidenti, sidoqoftë, sugjeron që siguria në vendet e votimit mund të çojë në shtyrjen e zgjedhjeve.

Një vendim i tillë do të ishte i jashtëzakonisht, pasi koronavirusi tashmë ka pasur një ndikim të rëndësishëm në politikën e SHBA-ve. Fushatat elektorale janë vonuar ose janë ndërprerë, ndërkohë që politikanët po përplasen në gjykata mbi procesin zgjedhor në legjislatura dhe gjykata.

Në nëntor, votuesit pritet të shkojnë në votime për të zgjedhur presidentin e ardhshëm, pjesën më të madhe të Kongresit dhe mijëra kandidatë të qeverisë shtetërore. Por, si mund të duket këtë  vit dita e zgjedhjeve?

A mund të shtyjë Presidenti Trump zgjedhjet?

Sipas një ligji që daton nga viti 1845, zgjedhjet presidenciale të SHBA-së mbahen për ditën e martë pas të hënës së parë të nëntorit çdo katër vjet. Shtyrja e zgjedhjeve të 3 nëntorit 2020 do të kërkonte një akt Kongresi, të miratuar nga shumica e Dhomës së Përfaqësuesve, të kontrolluar nga Demokratët e Përfaqësuesit dhe Senati i kontrolluar nga republikanët.

Për më tepër, edhe sikur të ndryshohej dita e votimit, Kushtetuta e SHBA-së detyron që një administratë presidenciale të zgjasë vetëm katër vjet. Me fjalë të tjera, mandati i parë i Donald Trump do të skadojë mesditën e 20 janar të vitit 2021, në një mënyrë ose në një tjetër. Ai mund të marrë edhe një mandat tjetër katër vjeçar nëse rizgjidhet. Ai mund të zëvendësohet nga demokrati Joe Biden dhe shtyrja e zgjedhjeve nuk do ta ndalojë atë.

Faktori i dytë i rëndësishëm është Zëvendës-Presidenti Mike Pence, dhe duke pasur parasysh që mandati i tij gjithashtu përfundon në atë ditë, ai është në të njëjtën varkë si presidenti. E treta në radhë është Kryetarja e Dhomës, demokratja Nancy Pelosi, por mandati i saj dy vjeçar mbaron në fund të dhjetorit.

Por a mund të anulojë virusi zgjedhjet?

Edhe pse një ndryshim i plotë i datës së zgjedhjeve presidenciale nuk ka të ngjarë, kjo nuk do të thotë se procesi nuk rrezikohet nga ndërprerje të konsiderueshme.

Sipas ekspertes së Universitetit të Kalifornisë Irvine Profesori Richard L Hasen, Trump ose qeveritë e shtetit mund të përdorin fuqinë e gjendjes emergjente për të ulur në mënyrë drastike ne vend votimet.

Në zgjedhjet e fundit të mbajtura në Wisconsin, për shembull, shqetësimet në lidhje me ekspozimin ndaj virusit, së bashku me mungesën e punëtorëve vullnetarë të Komisionit Zgjedhor dhe furnizimet zgjedhore, çuan në mbylljen e 175 prej 180 vendeve të votimit në Milwaukee, qyteti më i madh i shtetit.