Edhe Shqipëria mendon hapjen e Ambasadës në Jeruzalem, por nuk e ka marrë ende si vendim për shkak të lidhjeve të forta me Turqinë. Kështu është shprehur Kryerabini i Shqipërisë dhe Kosovës, Yoel Kaplan.

Kaplan ka folur për mediat izraelite që kanë shfaqur një interes të madh për Shqipërinë dhe shqiptarët pas marrëveshjes së nënshkruar në Uashington, ku Kosova premtoi hapjen e Ambasadës në Jeruzalem në këmbim të njohjes nga Izraeli.

“Besoj se edhe Shqipëria së shpejti do të ndjekë Kosovën dhe të hapë Ambasadën në Jeruzalem, sepse kjo është ajo çfarë dëgjoj nga njerëzit në Qeveri, por për momentin ka sfida për shkak të lidhjeve me Turqinë”, citohet Kaplan nga gazeta izraelite “Israel Hayom”.

Kryerabini ka folur edhe për situatën në të cilën ndodhen hebrenjtë si në Shqipëri, ashtu edhe në Kosovë. Ai thotë se shqiptarët janë shumë tolerantë dhe hebrenjtë nuk ndjehen të kërcënuar as në Shqipëri dhe as në Kosovë.

“Është vend (Kosova) me shumicë islame, por praktikojnë një islam shumë të moderuar”, thotë Kryerabini.

Komuniteti hebre në Kosovë

Rreth një dekadë më parë, Rabini Kaplan erdhi në zonë dhe filloi rehabilitimin e komunitetit hebre në Kosovë, i cili tani numëron midis 100 dhe 200 hebrenj, rreth gjysma e të cilëve janë vendas dhe gjysma e biznesmenëve që vijnë në zonë herë pas here. “Kur arrita në Ballkan, zbulova se nuk kishte asnjë infrastrukturë hebreje në zonë. Megjithëse hebrenjtë jetonin në Kosovë dhe vende të tjera në zonë, komuniteti nuk ekzistonte dhe nuk kishte jetë hebreje në vend.

Tani ekzistojnë dy komunitete zyrtare në Kosovë. E para, “Bet Israel”, ndodhet në kryeqytetin e vendit, Prishtinë. “Ne punojmë në një mënyrë shumë të fortë, duke mbajtur lutje dhe vakte gjatë pushimeve. Presidenti i komunitetit mban një procesion të fuqishëm çdo vit në Ditën e Pavarësisë.” Një komunitet tjetër në qytetin e Prizren numëron vetëm disa hebrenj që janë banorë të zonës, disa me sa duket. “Një sinagogë po ndërtohet aktualisht”, thotë Rabini Kaplan. Sinagogat përdoren, ndër të tjera, nga turistët hebrenj që vijnë në Kosovë nga Izraeli dhe vendet e tjera.

Debati për Jeruzalemin

Izraeli kërkon që si kryeqytet i vendit t’i njihet Jeruzalemi, i ndarë mes hebrenjve dhe arabëve. Por, pjesa më e madhe e komunitetit ndërkombëtar, përfshirë këtu vendet e Bashkimit Europian dhe Shqipërinë, njohin Tel Avivin si kryeqytet. Deri në maj të 2018-ës edhe SHBA njihte këtë qytet, por një vendim i Donald Trump i ndryshoi gjërat dhe Ambasada Amerikane u zhvendos nga Tel Avivi në Jeruzalem.