Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo në një deklaratë i kërkon udhëheqësve të Bjellorusisë që të pranojnë ofertën e OSBE-së për dialog.

Në deklaratë thuhet: 

“Shtetet e Bashkuara janë frymëzuar nga shfaqja e shprehjes paqësore të popullit Bjellorusi që kërkon të përcaktojë të ardhmen e tyre. Ne qëndrojmë në përkushtimin tonë afatgjatë për të mbështetur sovranitetin dhe integritetin territorial të Bjellorusisë, si dhe aspiratat e popullit Bjellorusi për të zgjedhur udhëheqësit e tyre dhe të zgjedhin rrugën e tyre, të lirë nga ndërhyrjet e jashtme.

Ne mbetemi thellësisht të shqetësuar nga të metat serioze në zgjedhjet presidenciale të 9 gushtit në Bjellorusi dhe dënojmë me forcë dhunën e kryer kundër protestuesve dhe gazetarëve paqësorë, arrestimin e kandidatëve të opozitës dhe protestuesve paqësorë, bllokimin e shërbimit të internetit të Bjellorusisë dhe abuzimin e të ndaluarve . Ne bëjmë thirrje për lirimin e menjëhershëm të atyre që janë arrestuar padrejtësisht dhe një llogari për ata që raportohen të zhdukur.

Shtetet e Bashkuara mbështesin zgjedhje të lira dhe të ndershme që pasqyrojnë vullnetin e popullit Bjellorusi si një çështje parimi. Zgjedhjet e 9 gushtit nuk e përmbushën atë standard. Bjellorusia, si Shtetet e Bashkuara, është një anëtar i OSBE-së, i cili i mbështet ato standarde. Ne i kërkojmë qeverisë së Bjellorusisë të pranojë ofertën e kryesisë së OSBE-së për të lehtësuar dialogun dhe të angazhojë të gjithë palët e interesuara. Ne mbështesim përpjekjet ndërkombëtare për të parë në mënyrë të pavarur parregullsitë elektorale të Bjellorusisë, abuzimet e të drejtave të njeriut rreth zgjedhjeve dhe goditjet që kanë pasuar.

Ne i bëjmë thirrje qeverisë Bjelloruse që të angazhojë në mënyrë aktive shoqërinë Bjelloruse, përfshirë përmes Këshillit Kombëtar të Krijimit të sapohapur, në një mënyrë që pasqyron atë që njerëzit Bjellorusë kërkojnë, për hir të së ardhmes së Bjellorusisë, dhe për një Bjellorusi të suksesshme”.