Shkollat ​​elitare të Gjermanisë naziste, të cilat u krijuan për të trajnuar udhëheqësit e ardhshëm të Rajhut të Tretë, përdorën shkolla private britanike si Eton dhe Harrow si modele të tyre, zbulon një libër i ri.

Historiania Helen Roche ka shkruar historinë e parë gjithëpërfshirëse të shkollave elitare naziste, të njohura si Napola. Duke u mbështetur në kërkimet e ndërmarra në 80 arkiva në gjashtë vende, si dhe nga dëshmitë e më shumë se 100 ish-nxënësve, Roche zbuloi se sa të etur ishin nazistët të mësonin nga shembulli “formues i karaktereve” të sistemit britanik.

Midis viteve 1934 dhe 1939 pati një stuhi shkëmbimesh reciproke midis shkollave britanike dhe gjermane, me djemtë nga shkollat ​​private më prestigjioze të Britanisë që kalonin periudha të gjata në Napola.

Roche, një profesore e asociuar në Universitetin Durham, tha se autoritetet e Napolës donin të mësonin nga sistemi britanik,  duke shpresuar të krijonin një model superior për shkollat ​​e tyre.

Ndërsa shkollat ​​private britanike kishin edukuar “sundimtarët e perandorisë shekullore britanike”, Roche tha se ishte parashikuar “që Napolat duhet të trajnonin sundimtarët e ‘Rajhut njëmijëvjeçar”.

Tre Napolat e para u krijuan në vitin 1933 si dhuratë për ditëlindje për Hitlerin nga ministri i atëhershëm i kulturës, Bernhard Rust. Në fund të luftës kishte 40 Napola, duke përfshirë katër të tilla për vajza.

Hulumtimi i Roche zbuloi se Napolat ishin shumë më efektivë në indoktrinimin politik të nxënësve sesa, për shembull, rinia Hitleriane. Kjo për shkak se fëmijët i frekuentonin këto shkolla që në moshë të re, ishin shumë të veçuar dhe kushte pranimi shumë të rrepta…

“Rezultati ideal i programit do të ishte që nxënësit dhe stafi i Napolës të mësonin se si bëheshin gjërat në Angli dhe më pas ta përdornin ato njohuri për të përmirësuar teknikat e tyre arsimore,” tha Roche, i cili ka hulumtuar Napolas për më shumë se një dekadë.

August Heissmeyer, një inspektor i autoriteteve të Napolës, shpesh vlerësonte sistemin e shkollave private britanike si një paradigmë par excellence të atij edukimi “formues të karakterit”, që ishte qëllimi më i lartë i Napolës.

Djemtë e Napolës që merrnin pjesë në shkëmbime u panë si “ambasadorë kulturorë” për “Gjermaninë e re”.

Roche tha se shumë prej djemve dhe mjeshtrave britanikë ishin të impresionuar nga ajo që panë në Gjermani, megjithëse qëndrimet ndryshuan ndërsa marrëdhëniet u përkeqësuan.

“Ne mund ta shohim këtë program shkëmbimi si një mikrokozmos për qëndrime më të përgjithshme ndaj regjimit nacionalsocialist nga publiku britanik i klasës së mesme dhe të lartë,” tha ajo.

“Jo plotësisht të bindur nga qëllimet dhe idealet e Rajhut të Tretë, por megjithatë të përgatitur për t’u dhënë homologëve të tyre gjermanë përfitimin e dyshimit, derisa lufta naziste arriti kulmin e saj fatal”

Burimi: “The Guardian”/