Pasi arriti maksimumin historik, monedha e gjelbër ka humbur 10% të vlerës së saj, duke patur një rënie të shpejtë javët e fundit, ndërsa virusi përhapet në mënyrë të pakontrolluar në të gjithë vendin. Pjesa më e madhe e shitjeve të aksioneve ka ndodhur gjatë orarit të tregtimit në Nju Jork, duke sugjeruar që investitorët vendas duke vënë baste mbi forcën e SHBA-ve dhe duke nxitur pyetje të ripërsëritura në lidhje me epërsinë e dollarit. Teksa, modeli i popullarizuar që tregtarët e dollarit kanë ndjekur për dy dekadat e fundit, është deformuar.

Është një përmbysje e shpejtë. Në fillim të pandemisë, dollari u rrit shumë pasi investitorët kërkuan siguri në aktivitetet ekonomike amerikane si titujt e Thesarit, teksa virusi po përshpejtonte në Europë. Por me rastet e virusit të ri që tani po shpërthejnë akoma më shumë në SHBA, përgjigjja joefektive amerikane ndaj sëmundjes është bërë një gur i fortë që ndikon në tregun e këmbimit valutor, duke nxitur shqetësimin për dëmtimin e përhershëm të ekonomisë amerikane që mund të mbajë normat e interesit dhe rritjen e ulët për vite me radhë.

“Ajo që njerëzit janë duke pritur dëshpërimisht është një lajm i mirë për kontrollin e virusit, që unë mendoj se është parësore për situatën,” tha Stephen Jen, shefi ekzekutiv në Eurizon SLJ Capital Ltd. “Basti për monedhën është kryesisht një bast për kontrollin relativ të virusit, duke mos pasqyruar forcën themelore të ekonomive në fjalë”, shtoi ai.

Monedha amerikane vuan një rënie 10% nga momenti më i suksesshëm

Trajtimi i pandemisë nga ana e  qeverisë amerikane – e cila bie ndesh me përparimin e zonës së euros në trajtimin e situatës shëndetësore – është guida kryesore e ecurisë së monedhës së gjelbër, duke diktuar më shumë konkurrencë të monedhës, siç është rritja relative ose politika monetare.

Humbjet e dollarit shpesh janë thelluar gjatë ditës në SHBA, duke sugjeruar që investitorët po shisnin pasi u publikuan shifrat e fundit të virusit. Spekulatorët tani janë më pak që nga maji i vitit 2018, pas basteve në fuqi për pothuajse të gjithë vitin e kaluar.

egjithatë, para rënies së dollarit në nivelin më të ulët historik dy-vjeçar në korrik, Stephen Jen ishte shumë i lartë. Një pionier i të ashtuquajturës teori e buzëqeshjes së dollarit – i cili supozon se dollari do të fitojë si rezultat i rritjes së SHBA-ve që tejkalon atë të kombeve të tjera ose gjatë anversionit të rrezikut – Jen parashikoi në qershor që monedha do të mbiçmohej përsëri pasi  ekonomia u rihap.

Por, përkundrazi dollari ka rënë pasi infektimet janë në rritje. California, Texas dhe Florida raportuan një numër rekord të vdekjeve të përditshme nga koronavirusi javën e kaluar, ndërsa New Jersey ngadalësoi rihapjen. “Supozimi kryesor që unë bëra, i cili doli jo i saktë, ishte që SHBA do të zgjohej pas një periudhe të vështirë,” tha Jen.

Politika e supozuar

Zona e euros ka tejkaluar SHBA-të në tetë vjet që nga viti 1992, sipas të dhënave të FMN, por viti 2020 është në rrugë të mbarë.

Prodhimi i brendshëm bruto amerikan pësoi tkurrjen më të thellë tremujore deri në qershor që prej të paktën viteve 1940, u raportua në një njoftim zyrtar të enjten. Ndërsa ekonomia e Europës ishte gjithashtu e dërmuar, me rënien e prodhimit në nivele që nuk ishin parë që nga viti 2005, të dhënat e fundit tregojnë shenja të një rikthimi, pasi bllokimet lehtësohen në rajon, dhe qeveritë – deri më tani – mbajnë nën kontroll infeksionet e reja.

Kryetari i Rezervës Federale Jerome Poëell ka thënë pas takimit të fundit të Bankës Qendrore se rruga përpara për ekonominë amerikane do të varet kryesisht nga suksesi i Amerikës në “mbajtjen nën kontrollit të virusit”. Ndërsa krijuesit e politikave nuk kanë lidhur në mënyrë të qartë normat me kontrollin e Covid-19, përpjekja për të frenuar pandeminë po ndikon në perspektivën për politikën monetare dhe rritjen ekonomike.

“Jam shumë më i sigurt për anën e ‘majtë’ të buzëqeshjes: domethënë, dollari që performon në një mjedis rreziku, sesa unë në anën tjetër, i cili drejtohet në mënyrë klasike nga një mbiperformancë ekonomike e SHBA”, tha Ross Hutchison, drejtor investimesh për Standard Life Investments.

Por të tjerët nuk janë të bindur se edhe kjo anë e kornizës qëndron. Buzëqeshja e dollarit është rrafshuar dhe është shndërruar në një “shkëlqim të dhimbshëm”, sipas Calvin Tse, një strateg i këmbimit valutor në Citigroup Inc..

CitiFX

Buzëqeshja e dollarit po bëhet një e zgërdhirë, sipas Citigroup

Ndërsa Tse nuk përjashton fitimet për dollarin, çdo sulm ka të ngjarë të jetë më i ulët se vitet e kaluara falë këtyre masave, ndërsa masa e mundshme e nënçmimit mbetet e njëjtë. Ndërkohë, në rast se rikthimi i rritjes së ShBA-ve, ulja agresive e normës ka rritur oreksin e investitorëve të huaj për mbrojtjen e ekspozimit të dollarit kur blejnë titujt e Thesarit, duke dëmtuar më tej çështjen që dollari të forcohet, shkroi në një raport të 29 korrikut.

Prandaj, për disa, është koha që të pasqyrojnë më mirë ndikimin e virusit në strategjitë e tyre. Paresh Upadhyaya, menaxher i parave në Amundi Pioneer Asset Management, i cili ka nën menaxhim 78 miliardë dollarë, thotë se llogaritë duke marrë parasysh virusin ka marrë një rol më të madh në formësimin e pikëpamjes së tij për dollarin dhe ekonominë.

Për të mbajtur parasysh skenarët e ndikimit të vazhdueshëm të virusit Upadhyaya ka krijuar një databazë, përfshirë aktivitetin në pikat e sigurisë së aeroportit, rezervimet e restoranteve, hapjet e biznesit të vogël, të ardhurat e biznesit të vogël dhe punësimin. Ai gjithashtu gjurmon të dhënat tradicionale për prodhimin dhe shërbimet, dhe përdor të dhënat e lëvizshmërisë të prodhuara nga Apple Inc. dhe Google prind Alphabet Inc. për të vlerësuar rihapjen e ekonomisë.

“Ndërsa rastet me koronavirus në SHBA janë rritur, është një flamur për dollarin,” tha Upadhyaya. “Për shkak se monedha është pasqyrimi i përsosur i vlerës relative, ne e përdorim atë për të vlerësuar se cili rajon është duke pasur një trajtim më të mirë mbi virusin.”/Bloomberg/