Kur e gjithë Evropa mbylli jetën publike, Suedia zgjodhi rrugën e saj në kohën e pandemisë koronavirus. Fillimisht, masat suedeze u vlerësuan, pastaj u kritikuan ashpër, dhe raportet e fundit thonë se kjo qasje ka qenë e dobishme. Sepse ndërsa bota ka frikë nga një valë e dytë e pandemisë, numri i të infektuarve në Suedi është në rënie.

Asnjë mbyllje e shkollave, institucioneve publike, restoranteve, kufizime në kontakte. Reagimi i Suedisë ndaj koronavirusit në pranverë është vërejtur me kujdes në pjesën tjetër të Evropës, aq sa fqinjët skandinaveëkanë mbyllur kufijtë e tyre me Suedinë si një masë paraprake.

Epidemiologu shtetëror Anders Tegnell, i cili vendosi strategjinë suedeze, dëshironte të mbronte vetëm grupet në rrezik – njerëz të moshuar dhe të sëmurë – ndërsa lejonte të gjithë të tjerët të vazhdojnë të jetojnë jetën e tyre të përditshme normalisht.

Ideja ishte të krijonim imunitet për tufën. Shumica e njerëzve në një komunitet të caktuar janë të mbrojtur nga virusi dhe sëmundja që ajo shkakton, në atë masë që njerëzit që nuk janë imun ndaj virusit gjithashtu nuk mund të zhvillojnë sëmundjen, sepse ato mbrohen nga imuniteti i njerëzve të tjerë.

Eksperimenti filloi keq në fillim. Numri i të infektuarve u rrit dhe pati një numër jo-proporcional të vdekjeve. Sipas Administratës Shëndetësore Suedeze, më shumë se 80,000 raste të konfirmuara u raportuan deri më 3 gusht, me më shumë se 23,000 njerëz të infektuar vetëm në Stokholm.

Gati 6,000 njerëz kanë vdekur nga virusi COVID-19, gjysma e tyre në shtëpi pleqsh. Me një popullsi prej vetëm 10 milion njerëz, Suedia ka një çerek më shumë vdekje për frymë sesa Shtetet e Bashkuara të goditura fort.

Përkundër mungesës së mirëkuptimit jashtë vendit dhe kritikave të mprehta nga mjekët suedezë, Tegnell i qëndron strategjisë së tij. Kjo përfshin heqjen dorë nga çdo masë shtrënguese. Deri më tani, nuk ka asnjë detyrim të mbahet maskë ​​ose të ketë karantinë për të kthyerit. Kërkohet vetëm mirëmbajtja vullnetare e distancës sociale dhe përmbushja e masave higjeno-ligjore.

Modeli suedez dukej se kishte dështuar kur numri i çështjeve u rrit ndjeshëm në një kohë kur vendet e tjera po lehtësonin masat për shkak të rënies së numrave. Në fund të qershorit, numri i përditshëm i të infektuarve arriti një kulm prej 2.500.

Dhe pastaj trendi negativ u ndal. Që nga fillimi i korrikut, numri i të infektuarve të rinj nuk ka tejkaluar 500 persona në ditë, dhe aktualisht arrin në rreth 300, me një prirje në rënie. Mjekët kanë vërejtur tashmë një ulje të numrit të vdekjeve.

Anna Mia Ekström, një epidemiologe në Institutin Karolinks, flet për rënien e numrit të pacientëve në kujdes intensiv që nga fundi i prillit. Në fund të korrikut, një ose dy pacientë vdiqën çdo ditë, dhe vetëm disa të infektuar me COVID-19 u pranuan në njësitë e kujdesit intensiv.

Vlera R, d.m.th. numri i personave të tjerë të infektuar nga personi i infektuar, ndërkohë, ka rënë në 0.6.

Anders Tegnell ka mbrojtur gjithmonë kursin e tij. Ai shprehet me keqardhje vetëm që nuk ishte e mundur të mbroheshin grupet e cenueshme në shoqëri. Në fillim të qershorit, ai pranoi me ngurrim: “Nëse do të përballemi me të njëjtën sëmundje me njohuri aktuale, ne do të ishim diku në mes midis asaj që ka bërë Suedia dhe asaj që ka bërë pjesa tjetër e botës”.