Dy organizata të mëdha që përfaqësojnë linjat ajrore dhe shoqata e aeroportit kritikuan ashpër të premten “kufizime” të udhëtimit “në kundërshtim” në Evropë që minojnë besimin e pasagjerëve.

“Sektori evropian i aviacionit po u kërkon shteteve anëtare të Bashkimit Evropian dhe Shengenit, si dhe Mbretërisë së Bashkuar, të marrin në konsideratë kufizimet e udhëtimit, veçanërisht karantinën”, shkruajnë Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA, 290 kompani) dhe Airlines për Evropën (A4E), si dhe ACI Europe, që përfaqëson më shumë se 500 aeroporte në 45 vende evropiane.

Ata u dërguan një letër drejtuesve dhe ministrave të transportit, shëndetësisë dhe të brendshme të vendeve të BE-së, zonës Shengen dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Kufizimet e diskutuara

“Shumë prej këtyre kufizimeve nuk janë në përputhje me parimet e Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) dhe Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC)”, thanë të tre organizatat.

“Disa nga këto masa të njëanshme kombëtare bien ndesh me këshillat e ekspertëve dhe minojnë më tej besimin e klientit,” paralajmërojnë ata.

Disa vende evropiane kanë shpallur karantinë për udhëtarët dhe nga vendet e tjera të BE-së.

Qeveria britanike me shpejtësi urdhëroi masën në 26 korrik kundër Spanjës dhe befasoi mijëra turistë që u gjetën atje me pushime.

Të tre shoqatat po u kërkojnë autoriteteve për koordinim dhe harmonizim më të mirë në nivelin evropian. Ata gjithashtu kërkojnë që të merren masa kufizuese sa më shumë që të jetë e mundur, dhe që karantina të zbatohet vetëm si mjeti i fundit.