Ambasada Amerikane ka informuar mbi vizitën në Tiranë të zyrtarit të lartë të Departamentit Amerikan të Shtetit (DASH), Philip Reeker.

Zyrtari amerikan zhvilloi takime me kryeministrin Edi Rama, kreun e PD-së, Lulzim Basha dhe “disa anëtarë plotësisht të verifikuar të sistemit të drejtësisë në Shqipëri”.

Njoftimi i plotë i Ambasadës Amerikane:

Ndihmës Sekretari i Shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike Ambasadori Philip T. Reeker vizitoi Tiranën sot. Gjatë vizitës ai u takua me Kryeministrin Rama, Kryetarin e Partisë Demokratike Lulzim Basha, disa anëtarë plotësisht të verifikuar të sistemit të drejtësisë në Shqipëri dhe drejtues të tjerë. Në të gjitha takimet, Ndihmës Sekretari i Përgjithshëm Reeker theksoi rëndësinë e marrëdhënieve SHBA-Shqipëri gjatë 30 viteve të fundit që kur Shqipëria refuzoi diktaturën komuniste në favor të demokracisë. Ai nënvizoi vendosmërinë e Presidentit Biden dhe Sekretarit të Shtetit Blinken se lufta kundër korrupsionit, përfshirë përmes caktimeve nën 7031 (c) të Departamentit të Shtetit, Operacioneve të Jashtme dhe Programeve të Ndarjeve të Programeve të Lidhura, 2021, është një interes thelbësor i sigurisë kombëtare për të Bashkuara Shtetet. Ai përgëzoi udhëheqësit e Shqipërisë për suksesin e tyre në pritjen e Ushtrimit Defender Europe 21, i cili theksoi rolin strategjik të Shqipërisë në rajon. Ai mirëpriti rolin e Shqipërisë në rajon dhe në skenën globale ndërsa Shqipëria zë një vend në Këshillin e Sigurimit të KB. Ndihmës Sekretari i Përkohshëm përsëriti mbështetjen e fortë të Shteteve të Bashkuara për reformat brenda sistemit të drejtësisë dhe në luftimin e krimit të organizuar, duke nënvizuar se si progresi për këto çështje do të promovojë demokracinë, mbrojtjen dhe biznesin në Shqipëri dhe të vazhdojë rrugën e Shqipërisë drejt pranimit në BE.