Prej ditësh epidemiologu Ilir Alimehmeti tregon mbi studimet e fundit që kryehen për koronavirusin dhe mundësinë për ti dhënë fund kësaj pandemie. Pas zbulimit të fundit se virusi kishte pësuar mutacion, dhe simptomat nuk janë më aq të renda edhe pse transmetueshmëria mbetet e njëjtë, epidemiologu zbulon një mjekim të ri premtues për të gjithë pacientët. Ky lloj mjekimi po testohet dhe që tani ka dhënë rezultate pozitive. Bëhet fjalë për mjekimin me akalabrutinibi, që është përdorur më parë në limfomat jo-Hogkin. Është zbuluar se tek disa pacientë, ky mjekim ka përmirësuar oksigjenimin brenda 1-3 ditësh pa toksicitet.

Lexoni shënimin e plotë të epidemiologut:

❗Lajme te mira miqte e mi!

✅ Nje tjeter mjekim tregohet shume premtues dhe mund te shtohet ne arsenalin e trajtimeve per pacientet me COVID-19 te rende.

? Mjekimi qe po testohet eshte akalabrutinibi, nje mjekim qe eshte perdorur me pare ne limfomat jo-Hogkin.

?? Studiuesit e Qendres Kombetare te Kancerit, Bethesda (SHBA) kane publikuar ne prestigjiozen “Science Immunology” studimin e tyre te akalabrutinibit ne 19 paciente me COVID-19 ne gjendje te rende:

? 11 paciente ne oksigjenim suplementar (terapi intensive)
? 8 paciente te intubuar

Pas nje periudhe trajtimi 10-14 ditore u vu re:

✅ Akalabrutinibi e permiresoi oksigjenimin, shpesh brenda 1-3 diteve, dhe pa toksicitet te dallueshem.

Pas trajtimit me akalabrutinib, ne detaj:

? 8 nder 11 pacientet (72.7%) ne oksigjenim suplementar dolen nga terapia intensive dhe nuk kishin nevoje per oksigjenim.
? 4 nder 8 pacientet (50%) e intubuar, u ekstubuan.
? 2 nder 8 pacientet (25%) e intubuar, dolen nga terapia intensive dhe nuk kishin nevoje per oksigjenim.

✅ Keto te dhenat i hapin rrugen studimeve zyrtare klinike nderkombetare.

✅ Pas shume kohes kemi serish nje tjeter mjekim nen testim, i cili nevojitet ne format e renda te COVID-19.

✅ Edhe pse kostoja e akalabrutinibit eshte e larta, duke qene se nevojitet vetem per pacientet ne gjendje shume te rende, e ben trajtimin kosto/efektiv, nese provat klinike dalin pozitive.

❗Forca miq!
❗Jepini kohe shkences te zbuloje terapi gjithmone e me te efektshme!

Nderkohe zbatoni rregullat e parandalimit:
Distance fizike
Higjiene e rregullt
Maska nese nuk ruhet dot distanca fizike.

Dr. Shk. Ilir Alimehmeti
Epidemiolog Klinik
Fakulteti i Mjekesise, UMT