Robert Hanssen, një agjent i FBI-së që spiunoi për Rusinë dhe ish-Bashkimin Sovjetik, u gjet i vdekur në qelinë e tij të burgut të hënën, sipas një njoftimi të marrë nga CBS News.

Hanssen u gjet i pavetëdijshëm në kompleksin korrektues federal në Firence, Colorado, i shpallur i vdekur pasi u tentuan masat për shpëtimin e jetës, sipas njoftimit nga Kristie Breshears, drejtoreshë e komunikimit e Byrosë Federale të Burgjeve (FBOP).

“Stafi kërkoi shërbime mjekësore emergjente dhe përpjekjet për shpëtimin e jetës vazhduan. I burgosuri më pas u shpall i vdekur nga personeli i jashtëm mjekësor i urgjencës”, thuhet në njoftim.

79-vjeçari ishte në paraburgim në kompleksin ADX Firence për më shumë se dy dekada, që nga viti 2002. Ai u deklarua fajtor për 15 akuza për spiunazh në vitin 2001 dhe u dënua me burgim të përjetshëm pa lirim me kusht.

Faqja e FBI-së e quan Hanssen “spiunin më të dëmshëm në historinë e Byrosë”. Nën një pseudonim, ai u kishte dhënë rusëve informacione shumë të klasifikuara të sigurisë kombëtare “në këmbim të më shumë se 1.4 milionë dollarë csh, fonde bankare dhe diamante”. Aktivitetet e tij spiunazhi datonin në vitin 1985, sipas faqes së FBI-së.

Njoftimi i së hënës i shpërndarë nga CBS News nuk përfshinte informacione për shkakun e vdekjes së Hanssen. Breshears vuri në dukje se asnjë personel apo i burgosur nuk u plagos dhe FBI u njoftua për vdekjen. Hill ka kontaktuar me FBOP për më shumë.