Demokratët insistojnë në bindjen e tyre se Shqipëria nuk ka krizë energjetike, por keqmenaxhim nga ana e qeverisë.

Përveç të dhënave analitike që sjellin si argument për qëndrimin e tyre, ditën e sotme deputetja Sorina Koti deklaroi se Partia Demokratike do t’i drejtohet Prokurorisë së Posaçme, ku do të bëj kallëzime mbi situatën.

“Me pretekstin e krizës, ditën e djeshme Edi Rama shpalli planin e tij për të marrë 200 milionë euro borxh që OSHEE dhe KESH të vazhdojnë të bëjnë tendera dhe të shpërdorojnë paratë e qytetarëve, siç kanë bërë vitet e fundit e veçanërisht në pranverë e në verë.

Ky borxh i ri, i shoqëruar nga gropat që kjo qeveri ka hapur në financat publike, do të shoqërohet edhe me rritje të përgjithshme të çmimeve të produkteve. E për pasojë papërgjegjshmërinë e pushtetit, do ta paguajnë familjet shqiptare.

Prandaj fjalimi i djeshëm kishte për funksion që Edi Rama të hiqte përgjegjësitë nga vetja dhe kabineti i tij. Por ja si keqmenaxhohet energjia elektrike; ja si vidhen shqiptarët.

KESH, deri në shtator 2021, ka prodhuar 4.5 Mld KWh.

Nëpërmjet OSHEE, qytetarët janë furnizuar me 3.2 Mld KWh.

Pjesa tjetër e prodhuar nga KESH, 1.3 Mld kWh është eksportuar.

Tabela me të dhënat e publikuara nga Partia Demokratike

Ndërkohë konsumi familjar + biznes ne Shqipëri, deri në shtator 2021, ka qenë 4.6 Mld KWh.

Por qeveria, nuk i ka furnizuar konsumatorët me prodhimin e brendshëm të KESH, por duke importuar energji.

Çmimi i shitjes nga KESH tek OSHEE për konsumatorin është 12 €/ MWh, ndërsa çmimi i importit është 260 € MWh.

Ja pra, që gënjeshtrat e Kryeministrit dalin hapur. Me mirëmenaxhim dhe përgjegjshmëri, ne i plotësojmë nevojat e konsumit të energjisë me prodhimin tonë të brendshëm nga KESH.

Me çmimin e KESH, (për 4 muajt e ardhshëm shtator-dhjetor) nga Buxheti i Shtetit do shpenzoheshin 8 Mln €, ndërsa me skemën e vjedhjes (nëpërmjet energjisë së importuar) nga Buxheti i Shtetit do harxhohen 150 Mln €.

Pikërisht, për këtë arsye, ne themi që është krizë e manaxhimit të fondeve, e burimeve natyrore, krizë nga korrupsioni dhe absolutisht jo, krizë e energjisë elektrike. Për të gjitha këto shpërdorime me paratë e qytetarëve, Partia Demokratike do të dorëzojë kallëzime penale në SPAK. Këto abuzime me taksat e shqiptarëve duhet të marrin fund, bashkë me pandëshkuesëmërinë që vijon të cenojë besimin te institucionet dhe drejtësia”, u shpreh deputetja e PD.