Dy aeroplanë rusë kapën një bombardues amerikan B-52 mbi Detin e Zi dhe ujërat ndërkombëtare në një mënyrë “të pasigurt, joprofesionale” të premten, tha një zëdhënës i Forcës Ajrore të SHBA në Evropë dhe Forcës Ajrore Afrikane në një deklaratë.

Pilotët rusë kaluan disa herë rreth 30 metra nga “hunda” e B-52, e cila shkaktoi turbullira në bombardues dhe kufizoi aftësinë e saj për të manovruar, raporton CNN.

Deklarata tha se lëvizje të tilla rrisin mundësinë e një përplasje ajri, se ato janë të panevojshme dhe në kundërshtim me praktikat e mira në aviacion dhe rregullat ndërkombëtare të fluturimit.

Një “demonstrim” solidariteti në Aleancë

Një bomber amerikan B-52 fluturoi mbi më shumë se 30 vende të Aleancës së Atlantikut të Veriut të premten për të “demonstruar” solidaritetin e NATO-s, për të përmirësuar gatishmërinë dhe për të siguruar mundësi trajnimi të përqendruara në pajtueshmëri për të gjithë ekuipazhet e aviacionit amerikan dhe aleat të NATO-s, u tha në një deklaratë.

Demonstrimi i aftësisë ushtarake amerikane erdhi mes tensioneve të vazhdueshme me Rusinë dhe çështjeve në lidhje me angazhimin e administratës së Presidentit Trump ndaj Aleancës, pas një vendimi të fundit për të zvogëluar trupat në Evropë.