Disa shtete, kërkimin për një vaksinë e shohin si një garë midis fuqive globale, që të kujton garën hapësinore të viteve 1960. Ky është një iluzion. Gara e vetme është kundër virusit dhe kundër kohës. Ne, si qenie njerëzore, po e luftojmë këtë së bashku. Strategjia jonë më e mirë është bashkëpunimi dhe kjo ka qenë qasja e Bashkimit Europian,  që nga fillimi i krizës së koronavirusit.

Zakonisht duhen deri në dhjetë vjet për të zhvilluar, testuar dhe shpërndarë një vaksinë të re. Por bota nuk mund të përballojë dhjetë vjet të kësaj pandemie – një dekadë zije, mbylljeje dhe përçarjeje. Çdo muaj që fitojmë do të shpëtojë mijëra jetë dhe miliona punë. Dhjetëra ekipe kërkimore tani po garojnë për të prodhuar vaksina. Na duhen sa më shumë që të jetë e mundur për të arritur vijën e finishit.

Kjo ka të bëjë me bashkëpunimin gjeopolitik, jo me konkurrencën. Nuk do të ketë rëndësi nëse vaksina e parë është kineze, amerikane apo europiane. Ajo që me të vërtetë ka rëndësi është që bota të marrë një vaksinë të sigurt me vonesën më të shkurtër dhe që më të prekshmit të imunizohen së pari, kudo që të jenë. Mjekët, infermierët, të moshuarit dhe punëtorët thelbësorë duhet të kenë përparësi, pavarësisht nga kombësia e tyre. Kjo është mënyra më efikase për të ndaluar pandeminë dhe për të shpëtuar jetë. Nacionalizmi i vaksinave – një qasje e imunizimit “vendi im i pari” – mund vetëm të ngadalësojë luftën globale kundër virusit.

Që nga ditët e para të krizës, Komisioni Europian ka punuar për t’u dhënë profesionistëve shëndetësorë një shans më të mirë për të pasur sukses, në interesin tonë kolektiv. Kur shpërthimi fillestar u shndërrua në një pandemi globale, ne shpejt bashkuam forcat me Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe aktorë të tjerë të shëndetit global, të tilla si Gavi dhe CEPI, si dhe bizneset dhe grupet e shoqërisë civile. Së bashku ne filluam një iniciativë për të shpejtuar luftën kundër sëmundjes: Aksesi në Përshpejtimin e Mjeteve Covid-19.

Shtylla e saj e vaksinave, e quajtur COVAX, mblodhi 170 vende me OJQ, udhëheqës biznesi dhe filantropë, për të krijuar portofolin më të madh të kandidatëve për vaksina në botë. Qëllimi është të sigurohemi që sa më shumë vaksina të arrijnë fazën e provës dhe, përfundimisht, në treg. Në vend që të konkurrojë kundër vendeve të tjera, Europa po bashkon forcat me ta, në mënyrë që të gjithë të rrisim shanset tona për sukses.

Ne nuk e bëjmë këtë nga altruizmi. Ne thjesht e kuptojmë se interesi ynë europian përkon me një interes të përbashkët global. Ndërsa angazhohemi në bisedime me gjashtë grupe farmaceutike për të blerë vaksina të mundshme për qytetarët europianë, ne po punojmë gjithashtu për të rezervuar dhe financuar doza për vendet me të ardhura të ulëta,  përmes COVAX. Për shembull, kur nënshkruam marrëveshje të blerjes paradhënie me Sanofi dhe GSK, ramë dakord që ata do të rezervonin një pjesë të konsiderueshme të furnizimit të tyre me vaksinë për COVAX.

Kështu e shoh misionin e Bashkimit Europian në botën e sotme. Ne kemi një pasuri unike – fuqinë tonë thirrëse. Si një bashkim i 27 vendeve sovrane, ne kemi një rrjet diplomatik të pashembullt. Ne jemi një bashkëbisedues i besuar për organizatat ndërkombëtare dhe OJQ-të. Ne mund t’i drejtohemi vendeve që nuk  flasin me njëri-tjetrin dhe t’i mbledhim ato rreth një kauze të përbashkët. Ne jemi krijues të ekipeve nga profesioni dhe në kërkim të një vaksine ne kemi vënë fuqinë tonë thirrëse në shërbim të të gjitha kombeve.

Unë dua që Europa të jetë një udhëheqëse globale – dhe udhëheqësit e vërtetë nuk janë ata që lënë të gjithë të tjerët prapa. Lidershipi ka të bëjë me ndërtimin e koalicioneve të mëdha dhe të forta drejt një qëllimi të përbashkët. Merrni aksionin për klimën. Ne jemi bërë  udhëtar në tranzicionin drejt një ekonomie më të pastër dhe më qarkulluese dhe Marrëveshja e Gjelbër Europiane do të përshpejtojë këtë tranzicion. Ne kemi vendosur qëllimet më të larta për veten tonë: Bashkimi Europian do të ulë emetimet e tij të karbonit me të paktën 55%,  krahasuar me nivelet e 1990-s,  deri në 2030 dhe ne do të jemi neutralë ndaj klimës, deri më 2050-n.

Megjithatë, Bashkimi Europian përbën më pak se 10% të emetimeve globale. Ne nuk mund ta ndalojmë ngrohjen globale të vetëm. Lajmi i mirë është se nuk jemi vetëm. Ekziston një lëvizje globale për veprim klimatik, një lëvizje që mund të mbështetet në kombe të fuqishme por edhe në qytete të panumërta, autoritete lokale dhe individë. Europa dëshiron të kontribuojë në lëvizje dhe ta bëjë atë të rritet. Ne do të formojmë koalicione ambicioze në luftën kundër ndryshimit të klimës, shpyllëzimeve dhe ndotjes kimike. Në marrëveshjet e emetimeve, ne jemi të gatshëm të punojmë me të gjithë partnerët të cilët gjithashtu besojnë se karboni duhet të ketë një çmim.

Oferta jonë për botën është e qartë. Le të bashkojmë forcat për të mirën tonë të përbashkët. Nuk ka kohë për të humbur. Në 2021-shin  a do të luajë më në fund njerëzimi si skuadër? Nuk e di – por e di se ku do të qëndrojë Europa./ The Economist/

*Ursula von der Leyen, presidente e Komisionit Europian