Një raport i BuzzFeed zbuloi disa dokumente që tregonin që banka të mëdha si JPMorgan Chase, HSBC dhe Deutsche Bank lehtësuan lëvizjen e parave kriminale edhe pasi e kishin kuptuar se ato nuk vinin nga aktivitete të ligjshme

Mijëra dokumente të zbuluara të shpërndara me qindra gazetarë zbulojnë se si disa prej bankave më të mëdha në botë kanë lehtësuar për vite lëvizjen e parave të pista.

Dokumentet janë pjesë e një koleksioni skedarësh që i përkasin Rrjetit të Zbatimit të Krimeve Financiare (FinCEN), një agjenci që operon nën Departamentin e Thesarit për të zbuluar dhe parandaluar krimet financiare. Dokumentet u botuan së pari nga Buzzfeed dhe Konsorciumi Ndërkombëtar i Gazetarëve Investigativ.

Agjencia është përgjegjëse për përpilimin e “raporteve të veprimtarive të dyshimta” kur zbulon krime të mundshme ose të dukshme financiare. Dokumentet shpërndahen dhe ndahen me grupet e zbatimit të ligjit dhe inteligjencës financiare në të gjithë botën, por agjencia nuk i detyron bankat e përfshira që të ndalojnë.

Sipas publikimit, banka si JPMorgan Chase, HSBC dhe Deutsche Bank, ndër të tjera, u angazhuan dhe lehtësuan lëvizjen e parave kriminale edhe pasi u kapën. Dosjet detajojnë lëvizjet dhe transaksionet për gati dy dekada, duke filluar nga 2000 dhe duke vazhduar deri në 2017-ën.

“Këto dokumente, të përpiluara nga bankat, të ndara me qeverinë, por të mbajtura larg nga publiku, ekspozojnë dyshimet e mbrojtjes bankare dhe lehtësinë me të cilën kriminelët i kanë shfrytëzuar ato”- raportoi Buzzfeed. “Fitimet nga luftërat vdekjeprurëse të drogës, pasuritë e përvetësuara nga vendet në zhvillim dhe kursimet e fituara me vështirësi të vjedhura në një skemë Ponzi, u lejuan të gjitha të rrjedhin brenda dhe jashtë këtyre institucioneve financiare, pavarësisht paralajmërimeve nga vetë punonjësit e bankave.”

Këtu janë disa nga zbulimet më të mëdha që dolën nga raporti:

1- Një skemë “Ponzi” për lëvizjen e miliona dollarë nëpër botë

HSBC lejoi mashtruesit e përfshirë në skemën e mashtrimit të quajtur WCM777 (një skemë Ponzi) që të lëviznin miliona dollarë nëpër botë.

Banka u njoftua nga hetuesit amerikanë se biznesi ishte një mashtrim, por mashtruesit që punonin me WCM777 ishin akoma në gjendje të lëviznin më shumë se 15 milion dollarë. Në kohën e njoftimit, WCM777 u ndalua të kryejë biznes në tre shtete.

Skema Ponzi viktimizoi mijëra emigrantë aziatikë dhe latinë, sipas BBC dhe BuzzFeed News, duke synuar komunitete të varfra në kombe të ndryshme në botë.

2- Bankat e mëdha kryen transaksione të mëdha për një politikan të kërkuar nga Interpoli

JP Morgan Chase, së bashku me Bankën e Amerikës, Citibank dhe American Express, përpunuan transaksione të mëdha të lidhura me një ish-politikan të Kazakistanit të kërkuar nga Interpoli.

Familja e Viktor Khrapunov përdori bankën JP Morgan Chase për të manovruar miliona dollarë në transaksione. Khrapunov, ish-kryetari bashkie, u arratis për në Zvicër.

3- Bashkëpunëtori i Putinit përdori një bankë të madhe për t’iu shmangur sanksioneve dhe për të pastruar para

Një bashkëpunëtor i ngushtë i Presidentit rus Vladimir Putin përdori Barclays Bank, si një mënyrë për të shmangur sanksionet dhe për të pastruar para.

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian në vitin 2014 vendosën sanksione ndaj Arkady Rotenberg, një miliarder afër Putinit. Ndaj tij u vendosën kufizime për të kryer biznes me bankat perëndimore. Barclays nuk ka pranuar se ka bërë ndonjë krim.

4- Transaksione të dyshimta me vlerë 142 milion dollarë

Banka qendrore e Emirateve të Bashkuara Arabe në vitin 2011 dhe 2012 përpunoi 142 milion dollarë, pavarësisht se transaksionet u etiketuan si të dyshimta.

Një bankë britanike vuri në dukje aktivitetin, duke e vlerësuar atë si të dyshimtë. Por Gunes General Trading, firma përgjegjëse për nxitjen e transaksioneve përmes bankës qendrore, vazhdoi të përdorë institucionet financiare lokale për t’i përpunuar ato.

5- Lëvizja e parave për krimin e organizuar, terroristët dhe trafikantët e drogës

Deutsche Bank lehtësoi lëvizjen e parave për krimin e organizuar, terroristët dhe trafikantët e drogës, sipas BuzzFeed News.

Drejtuesit e lartë në Deutsche Bank e dinin që banka ishte e ndjeshme ndaj kriminelëve që kërkonin shërbime të pastrimit të parave, sipas dokumenteve të shqyrtuara nga BuzzFeed News.

Kur u mor për koment, banka tha se ajo “mësoi nga gabimet” dhe e quajti veten një “bankë tjetër” tani.