Thjesht, shikimi në fytyrën e një personi mund të zbulojë një problem të mundshëm shëndetësor dhe më pas mjeku mund të këshillojë pacientin se si të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes.

Rezultatet e hulumtimit të kryer nga shkencëtarë francezë nga Qendra Mjekësore Universitare në Toulouse tregojnë se rrudhat në pjesën e sipërme të fytyrës mund të paralajmërojnë për probleme të mundshme me zemrën dhe enët e gjakut.

“Ju nuk mund të shihni ose ndjeni faktorë rreziku si kolesteroli i lartë i gjakut ose presioni i lartë i gjakut. Ne kemi studiuar rrudhat e ballit sepse ato janë kaq të thjeshta dhe shumë të dukshme”, thonë studiuesit.

Megjithëse nuk deklaruan se cila mund të jetë lidhja midis këtij lloji të rrudhave dhe sëmundjeve kardiovaskulare, ata theksuan se një ballë i rrudhur mund të kishte të bënte me një rënie të elasticitetit të arterieve për shkak të akumulimit të depozitave në muret e tyre.

Për shkak se enët e gjakut në ballë janë shumë të vogla, ato janë më të ndjeshme ndaj tkurrjes, që do të thotë se mund të jetë një shenjë e hershme e plakjes së parakohshme. Hulumtimi është bërë për 20 vjet, dhe ka përfshirë 3.200 të rritur të shëndetshëm të cilët ishin 32, 42, 52 dhe 62 vjeç kur filloi kërkimi.

Secili pjesëmarrës u vlerësua në varësi të thellësisë së rrudhave në ballë. Pikat varionin nga zero në tre. Ata që morën një pikë u zbulua se kishin një rrezik më të lartë të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare sesa ata që morën zero pikë, ndërsa ata me dy ose tre pikë kishin 10 herë më shumë gjasa të vdisnin.

Një vështrim në fytyrën e një personi mund të zbulojë një problem të mundshëm shëndetësor, dhe pastaj mjeku mund të këshillojë pacientin se si të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes, shpjeguan ekspertët, duke shtuar se do të ndiqte një ndryshim në zakonet e jetës, dietën e parë dhe sasinë dhe llojin e aktivitetit fizik. Meqenëse kjo është hera e parë që sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut lidhen me rrudhat, nevojiten hulumtime të mëtejshme.