Të mërkurën, Kryeministri i caktuar Zoran Zaev paraqiti në Parlament një propozim për përbërjen dhe programin e punës së qeverisë së re të koalicionit.

Ai erdhi në parlament me të gjithë 19 ministrat, aq sa do të ketë qeveria e re e koalicionit të Aleancës së tij Socialdemokrate të Maqedonisë (LSDM) dhe Bashkimit Demokratik Shqiptar për Integrim (BDI) i Ali Ahmetit, në vend të 26-tëve të mëparshme.

“Programi i punës i qeverisë pasqyron plotësisht angazhimin e të gjitha partive politike që janë pjesë e këtij koalicioni në luftën pa kompromis kundër krimit dhe korrupsionit, pastrimin e plotë të gjyqësorit dhe verifikimin e origjinës së pasurisë dhe parave të të gjithë zyrtarëve”, u tha Zaev gazetarëve para se të paraqiste propozimin. dhe programin e punës të kabinetit të ri.

Kryeministri i caktuar dhe udhëheqësi i LSDM-së pret që Maqedonia Veriore të ketë një qeveri të re në fillim të javës tjetër, për të cilën ai ka propozuar një “përbërje të jashtëzakonshme të kandidatëve” dhe tha se beson se “një periudhë pozitive e papërsëritshme 4-vjeçare për qytetarët dhe vendin do të pasojë”.

Sipas Zaev, “qytetarët e Maqedonisë do të kenë një qeveri të qëndrueshme, efikase dhe të përgjegjshme, e cila do të garantojë vazhdimësinë në zbatimin e prioriteteve të përbashkëta strategjike – anëtarësimin në NATO dhe Bashkimin Evropian, marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë dhe etnike dhe kohezionin e brendshëm”.

Ndër prioritetet e qeverisë së ardhshme janë lufta kundër pandemisë së virusit koronar, energji e re dhe vendosmëri në krijimin e një rritje më dinamike ekonomike, zhvillim të qëndrueshëm, arsim modern, një rregull efikas të ligjit dhe institucioneve të forta, tha lideri i LSDM-së.

Zaevit iu dha mandati të formonte qeverinë e re në 13 gusht, kur filloi afati 20-ditor për të paraqitur një propozim për përbërjen dhe programin e qeverisë në parlament.

Dy partnerët më të mëdhenj të koalicionit në qeverinë e re, LSDM dhe BDI, kanë qenë në pushtet së bashku që nga qershori 2017.