Kur urdhri për arrestimin e ish-drejtorit të Përgjithshëm të RTSH-së, Thoma Gëllçi doli, agjentët e  policisë nuk e kishin të qartë se ku ndodhej ai.

Nuk ishte në Tiranë. Po ku?! Kishte vetëm një mundësi për ta gjetur. Të gjurmonin sinjalin e telefonit të tij. Por prej disa ditësh, deri atë ditë që u arrestua z.Gëllçi nuk fliste me asnjë…

Agjentët dyshonin se ai mund të komunikonte përmes aplikacioneve që nuk mund të gjurmohen siç është WhatsApp.

Kishte vetëm një mundësi që të bënin, që të çanin perden teknologjike që e mbronte dhe ai të mund të komunikonte me celularë, e më pas përmes sinjalit të gjendej venddodhja.

Ndaj u zgjodh një person i tretë.

Ai ishte ish-shoferi i tij në RTSH. Burimet nga stafi që po procedonte për ndalimin e zotit Gëllçi i thanë gazetës “Si” se agjentët ju prezantuan shoferit, duke e pyetur se si mund të lidheshin apo nëse ai kishte dijeni se ku ndodhej ish-shefi i tij. Burimet thanë se  shoferi refuzoi në mënyrë të prerë, duke pretenduar se nuk kishte dijeni dhe asnjë kontakt.

Por truku qëndronte diku gjetkë. Agjentët besonin se ai do të komunikonte në një moment me ish-shefin, ndaj improvizuan një bisedë disaminutëshe me të.

Agjentët kështu donin të fitonin kohë, derisa edhe telefoni i shoferit të vihej nën përgjim. Kur sinjali u kap, agjentët u larguan. Dhe ndodhi ashtu siç ata e kishin parashikuar.

Nuk kaloi pak dhe shoferi, i cili kishte refuzuar komunikon në mënyrë të menjëhershme në telefon me zotin Gëllçi, por jo përmes WhatsApp. “Alo shef… të kërkonin disa agjentë të policisë në Tiranë”, e lajmëron ai.

Ky do të ishte “gabimi” fatal. Një sinjal nga celulari i ish-drejtorit të RTSH-së që akuzohej nga SPAK për korrupsion me tenderat, mbërrin në pajisjen gjurmuese dhe tregon vendodhjen.

Gjurma tregonte se celulari i tij lëshonte sinjale shumë kilometra larg Tiranës, nga juglindja e  Shqipërisë.

Fiks fare në një fshat të Ersekës. Ato ditë, zoti Gëllçi ndodhej në vendlindje. Në shtëpinë e nënës së tij.

Tani për agjentët e policisë mbetej faza tjetër. Momenti i ndalimit.

Nga Tirana porosia vjen për agjentët e Korçës. Njëri prej tyre arrin të komunikojë me zotin Gëllçi në telefon pa i treguar qëllimin, por thjesht i kërkon një takim për disa pyetje. Ish-drejtoi miraton takimin. Por teksa ai priste një komunikom formal dhe i pashqetësuar, agjentët i komukojnë drejpësëdrejti se është i arrestuar.

Burimet i thanë gazetës “Si” se zoti Gëllçi në fillim dukej i pashqetësuar. Por gjatë udhëtimit, i prangosur,  në mbrëmjen e së premtes, javën e kaluar, gjendja e tij emocionale u rëndua.

Ai është sjellë në dhomat e paraburgimit në kryeqytet përgjatë gjithë darkës.

Publiku u njoftua për ndalimin e ish-drejtorit të RTSH nga një njoftim i SPAK-ut me shpjegimin se zoti Gëllçi   dhe tre anëtarë të Komisionit të Vlerësimit të Ofertave, Julian Tapia, Alban Malaveci dhe Ervin Muraj  dyshohen se kanë shkelur ligjin, kur në garën mes dy kompanive kanë skualifikuar njërën dhe shpallur fituese tjetrën, në një kohë që sipas dokumentacionit, asnjëra prej tyre nuk duhet të kualifikohej.

Sipas të dhënave nga SPAK, ish-drejtori Thoma Gëllçi dyshohet se ka nisur procedurën e tenderit për blerjen e pajisjeve për kanalin e ri “RTSH AGRO” në një kohë që as bordi dhe as AMA nuk e kishin miratuar këtë kanal.

Tenderi me fond limit gati 87 milionë lekë për blerjen e kamerave dhe pajisjeve teknike është zhvilluar në tetor-nëntor 2018. Pajisjet janë blerë dhe përdorur nga kanalet e tjera, ndërsa sinjali i kanalit “Agro” është shfaqur në paketën e RTSH 3 vjet me vonë, në prill 2021.

Thoma Gëllçi tani pret gjykimin… ndërsa një nga anëtarët e Komisionit të Vlerësimit të Ofertave nuk gjendet… ai është shpallur në kërkim. Policia dyshon se ndodhet në SHBA… aty ku nga edhe ish-drejtori u kthye enkas për t’u bërë drejtor.